Przepis na chlebek do żurku

Nie od dzisiaj wiadomo, że tradycyjny wielkanocny żurek cieszy się ogromnym uznaniem przede wszystkim ze względu na jego niepowtarzalne walory smakowe. Doskonały kwaśny smak domowego żurku można jeszcze bardziej uatrakcyjnić poprzez jego niebanalne podanie. Niewątpliwie oryginalnym pomysłem będzie zatem podanie wielkanocnego żurku w specjalnie przygotowanym chlebie. Taki chlebek można przed świętami zamówić w piekarni lub samemu upiec wykorzystując jeden z domowych przepisów. Pieczenie chlebka do żurku nie jest trudną sztuka, a własny wypiek sprawi nam ogromną radość i satysfakcję. Chlebek sprawdza się doskonale zarówno w przypadku domowego żuru jak i barszczu białego na białej kiełbasieJeśli w twoim domu podczas Wielkanocy nie może zabraknąć żurku, a nie wiesz w jaki sposób upiec chlebek, to koniecznie musisz zapoznać się z poniższym przepisem!

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEBEK DO ŻURKU

Zakwas chlebowy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej typ 480
  • 400 ml przegotowanej, letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży

Sposób przyrządzenia:

Zakwas chlebowy jest mieszanką opartą na połączeniu trzech składników: mąki, wody i drożdży, więc na samym początku do dużego, najlepiej plastikowego pojemnika lub podobnego naczynia należy wsypać mąkę tortową, a następnie zalać ją przegotowaną, letnią wodą. Po chwili do jeszcze nie wymieszanej wody i mąki należy dodać świeże droższe i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Do mieszania najlepiej użyć trzepaczki. Dokładnie wymieszane składniki należy przykryć pokrywką i poczekać aż ciasto wyrośnie. Wyrastanie ciasta nie powinno trwać dłużej niż 2 godziny.

Ciasto właściwe

Składniki:

  • przygotowany wcześniej cały zaczyn chlebowy
  • 750 g mąki pszennej tortowej typ 480 (do przygotowania ciasta można użyć także mąki uniwersalnej, orkiszowej)
  • 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720 (można użyć także mąki pszennej chlebowej)
  • 200 ml przegotowanej, letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g zakwasu pszennego uzyskanego z tego przepisu
  • dodatki do posypania chleba: otręby, ziarenka słonecznika, pestki dyni, sezam, starty ser, czarnuszka, kminek, mąka

Sposób przyrządzenia:

Przygotowany wcześniej zaczyn chlebowy należy włożyć najlepiej do szklanej miseczki i zalać przegotowaną, letnią wodą, dodać zakwas pszenny, a następnie dokładnie wymieszać. Następnie trzeba dodać mąkę pszenną tortową i mąkę żytnią chlebową, łyżeczkę soli i ponownie dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. W efekcie powinniśmy uzyskać gęste i przylepiające się do rąk ciasto. Wyrobione ciasto należy przełożyć do wysmarowanej olejem szklanej miseczki i czekać aż podwoi swoją objętość. Proces ten nie powinien przekroczyć 90 minut. Z wyrośniętego ciasta należy następnie uformować cztery kule i przełożyć do suchego naczynia, aby po raz kolejny podwoiły swoją objętość. Po upływie godziny należy przystąpić do pieczenia.

Pieczenie chleba:

Wyrośnięte kule należy piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C z użyciem papieru do pieczenia. Górną warstwę kul należy naciąć nożem. Dno piekarnik powinno się schłodzić zimną wodą lub kostkami lodu. Pieczenie powinno trwać 30 minut.

JAK PODAWAĆ ŻUREK W CHLEBIE

Na samym początku należy odciąć górna warstwę chleba i wyjąć miąższ, tak aby w środku została 2-centymetrowa warstwa. Przed wlaniem żurku chleb należy podgrzać w piekarniku (ok. 10 min. w temp. 180 stopni C). Następnie należy wlać żurek do chlebka i położyć go na talerzu.