Przyprawy i dodatki do żurku

W przypadku żurku niezwykle istotne jest jego odpowiednie doprawienie. Istnieje mnóstwo przypraw i dodatków, którymi możemy doprawić żurek, aby jego smak był pyszny, a aromat niepowtarzalny. Ilość i różnorodność przypraw i dodatków zależy w większości przypadków od osoby przygotowującej zupę, ale często jest także uwarunkowana rodzajem żurku czy regionem w jakim jest przyrządzany. Poniżej możecie zapoznać się z listą przypraw i dodatków do żurku, a także dowiedzieć się z czym podawać i jak doprawić żurek.

LISTA PRZYPRAW I DODATKÓW DO ŻURKU

  • majeranek – podstawowa przyprawa używana praktyczne w przypadku każdego rodzaju żurku
  • liść laurowy – podstawowy składnik żurku dodawany w pierwszym gotowaniu wywaru
  • ziele angielskie – podstawowy składnik żurku
  • chrzan – dodatek dzięki, któremu możemy uzyskać ostrzejszy smak żurku, chrzan należy dodawać starty
  • czosnek – podstawowa przyprawa
  • pieprz i sól – przyprawy, którymi doprawia się ugotowany wywar
  • cebula – jest często używana do podsmażania składników mięsnych i grzybów
  • sok z kwaszonej kapusty – jest podstawowym dodatkiem do tradycyjnego żuru mazowieckiego, którego istotą jest mocny kwaśny smak
  • kapusta kwaszona – używana wraz z sokiem do przygotowania żuru na kwaśnicy
  • zielony koperek
  • płatki owsiane – są podstawowym składnikiem żuru owsianego przyrządzanego bez mięsnych dodatków
  • suchy twaróg – jest doskonałym dodatkiem do żuru owsianego
  • mleko – podstawowy dodatek żurku postnego
  • słonina – dodatek do żuru zakopiańskiego i śląskiego
  • Maggi – silne przyprawy w płynie dodawane do żuru warszawskiego
  • Vegeta – niezbędny dodatek do żuru na żeberkach czy żuru po kielecku

Z CZYM PODAWAĆ ŻUREK

Żurek można podawać na wiele sposobów. Najbardziej powszechnym sposobem jest podawanie żuru z ugotowanymi na twardo jajkami i ugotowanymi lub podsmażonymi ziemniakami. Można także podawać żurek z kaszą (najlepiej z drobną kaszą jęczmienną), która doskonale komponuje się z mięsnymi składnikami, takim jak np. włoszczyzna, mięso mielone czy pulpeciki. Zamiast kaszy można użyć także makaronu, który doskonale sprawdza się w przypadku tradycyjnego staropolskiego żuru z dodatkiem grzybów, a także z ryżem, który świetne sprawdza się w przypadku zupy dla dzieci.

JAK ODPOWIEDNIO DOPRAWIĆ ŻUREK

Najczęstszymi przyprawami dodawanymi do już przygotowanego wywaru są oczywiście sól i pieprz. Żurek możemy również przyprawić mąką żytnią lub pszenną (samą lub z dodatkiem śmietany), a także zabielić śmietaną. Nie możemy zapominać, że doprawianie jest końcowym elementem przyrządzania żurku, więc nie powinniśmy przesadzać z przyprawami, gdyż zbyt mocno doprawiony wywar może nie spełnić naszych smakowych oczekiwań. Tak więc, jeśli żurek doprawiamy solą lub pieprzem, to najlepiej zrobić to własnoręcznie, bez użycia łyżeczki, biorąc w palce szczyptę danej przyprawy i dosypując do wywaru. W przypadku mąki lub śmietany należy zdać się na łyżkę stołową lub szklankę. Odpowiednią miarą dla śmietany będą trzy łyżki stołowe lub ½ szklanki jeśli mieszamy ją z mąką. Samej mąki należy dodać 1 – 2 łyżeczki do herbaty.