W przypadku żurku niezwykle istotne jest jego odpowiednie doprawienie. Istnieje mnóstwo przypraw i dodatków, którymi możemy doprawić żurek, aby jego smak był pyszny, a aromat niepowtarzalny. Ilość i różnorodność przypraw i dodatków zależy w większości przypadków od osoby przygotowującej zupę, ale często jest także uwarunkowana rodzajem żurku czy regionem w jakim jest przyrządzany. Poniżej możecie zapoznać się z listą przypraw i dodatków do żurku, a także dowiedzieć się z czym podawać i jak doprawić żurek.
LISTA PRZYPRAW I DODATKÓW DO ŻURKU
- majeranek – podstawowa przyprawa używana praktyczne w przypadku każdego rodzaju żurku
- liść laurowy – podstawowy składnik żurku dodawany w pierwszym gotowaniu wywaru
- ziele angielskie – podstawowy składnik żurku
- chrzan – dodatek dzięki, któremu możemy uzyskać ostrzejszy smak żurku, chrzan należy dodawać starty
- czosnek – podstawowa przyprawa
- pieprz i sól – przyprawy, którymi doprawia się ugotowany wywar
- cebula – jest często używana do podsmażania składników mięsnych i grzybów
- sok z kwaszonej kapusty – jest podstawowym dodatkiem do tradycyjnego żuru mazowieckiego, którego istotą jest mocny kwaśny smak
- kapusta kwaszona – używana wraz z sokiem do przygotowania żuru na kwaśnicy
- zielony koperek
- płatki owsiane – są podstawowym składnikiem żuru owsianego przyrządzanego bez mięsnych dodatków
- suchy twaróg – jest doskonałym dodatkiem do żuru owsianego
- mleko – podstawowy dodatek żurku postnego
- słonina – dodatek do żuru zakopiańskiego i śląskiego
- Maggi – silne przyprawy w płynie dodawane do żuru warszawskiego
- Vegeta – niezbędny dodatek do żuru na żeberkach czy żuru po kielecku
Z CZYM PODAWAĆ ŻUREK
Żurek można podawać na wiele sposobów. Najbardziej powszechnym sposobem jest podawanie żuru z ugotowanymi na twardo jajkami i ugotowanymi lub podsmażonymi ziemniakami. Można także podawać żurek z kaszą (najlepiej z drobną kaszą jęczmienną), która doskonale komponuje się z mięsnymi składnikami, takim jak np. włoszczyzna, mięso mielone czy pulpeciki. Zamiast kaszy można użyć także makaronu, który doskonale sprawdza się w przypadku tradycyjnego staropolskiego żuru z dodatkiem grzybów, a także z ryżem, który świetne sprawdza się w przypadku zupy dla dzieci.
JAK ODPOWIEDNIO DOPRAWIĆ ŻUREK
Najczęstszymi przyprawami dodawanymi do już przygotowanego wywaru są oczywiście sól i pieprz. Żurek możemy również przyprawić mąką żytnią lub pszenną (samą lub z dodatkiem śmietany), a także zabielić śmietaną. Nie możemy zapominać, że doprawianie jest końcowym elementem przyrządzania żurku, więc nie powinniśmy przesadzać z przyprawami, gdyż zbyt mocno doprawiony wywar może nie spełnić naszych smakowych oczekiwań. Tak więc, jeśli żurek doprawiamy solą lub pieprzem, to najlepiej zrobić to własnoręcznie, bez użycia łyżeczki, biorąc w palce szczyptę danej przyprawy i dosypując do wywaru. W przypadku mąki lub śmietany należy zdać się na łyżkę stołową lub szklankę. Odpowiednią miarą dla śmietany będą trzy łyżki stołowe lub ½ szklanki jeśli mieszamy ją z mąką. Samej mąki należy dodać 1 – 2 łyżeczki do herbaty.