Pyszny żur na wędzonce, żeberkach, golonce

O tym, że żur można przyrządzać na wiele sposobów wie, każda dobra gospodyni. Pyszny żur możemy przygotować używając do tego wędzonego mięsa, żeberek lub golonki. Poniżej znajdują się przepisy dotyczące każdego z tych sposobów!

PRZEPIS NA ŻUR NA WĘDZONCE (4 PORCJE)

Żur na wędzonce jest świetnym rozwiązaniem zarówno na Święta Wielkanocne, jak i na pyszny domowy obiad. Podstawowym składnikiem tego żuru jest oczywiście wędzonka (kość schabowa, kiełbasa). Podobnie jak w przypadku staropolskiego żuru, jednym z podstawowych składników odpowiadających za niepowtarzalny aromat są grzyby, które w przypadku żuru na wędzonce powinny być suszone.

Składniki:

  • 500 – 600 g wędzonej kości schabowej
  • 2 laski wędzonej kiełbasy (można użyć dowolnej kiełbasy, np. zwyczajnej, podwawelskiej czy wiejskiej)
  • półtora litra przegotowanej, chłodnej wody
  • półtorej szklanki zakwasu (lub zakwasu na żurek kupionego w sklepie)
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • inne przyprawy i dodatki
  • 4 ugotowane na twardo jajka

Sposób przyrządzenia:

Do dużego garnka włożyć kość schabową, następnie dodać suszone grzyby, ziele angielskie, lekko rozgniecione ząbki czosnku, posiekaną w kostkę cebulę, liść laurowy i zalać przegotowaną, chłodną wodą. Wszystko należy gotować nie dłużej niż przez godzinę. Z ugotowanego wywaru należy wyjąć kość schabową, obrać ją z mięsa i dodać oderwane mięso do wywaru, a następnie dodać pokrojoną w plasterki wędzona kiełbasę i zakwas. Gotować prze z 5 minut. Po ugotowaniu dodać utarty korzeń chrzanu i pozostałe przyprawy (majeranek, sól, pieprz). Podawać z pokrojonymi na ćwiartki lub połówki ugotowanymi na twardo jajkami i chlebkiem.

PRZEPIS NA ŻUR NA ŻEBERKACH LUB GOLONCE (4 PORCJE)

Przepis na żur na żeberkach jest bardzo podobny do przepisu na żur na golonce, gdyż różnią się tylko podstawowym składnikiem na którym gotowany jest wywar, oraz tym, że do żuru na golonce nie dodajemy Vegety.

Składniki:

  • 300 g żeberek / 1 duża golonka
  • 125 g boczku
  • włoszczyzna
  • półtora litra przegotowanej wody
  • półtorej szklanki zakwasu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka Vegety / nie dodajemy do żuru na golonce
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 4 ugotowane na twardo jajka / do żuru na golonce dodajemy dodatkowo ugotowane ziemniaki

Sposób przyrządzenia:

Na początku do dużego garnka należy włożyć żeberka lub golonkę, dodać włoszczyznę, przyprawę Vegeta (pomijamy w przypadku żuru na golonce), liść laurowy, ziele angielskie i zalać przegotowaną wodą. Wszystko należy gotować przez ok. godzinę. Ugotowany wywar przecedzić. Do przecedzonego wywaru dodać zakwas, lekko rozgniecione ząbki czosnku, majeranek i pozostałe przyprawy. Boczek należy podsmażyć na oleju i dodać żurku. Na koniec doprawić mąką pszenną. Żur na golonce należy podawać z pokrojonymi w kostkę ugotowanymi ziemniakami.