Szybka zupa z torebki, butelki, paczki

Kiedy nie mamy pomysłu, a także zbyt wiele czasu na przygotowanie jakiegoś wyszukanego obiadu, to doskonałym rozwiązaniem będzie szybki i prosty do przygotowania żurek z paczki: butelki lub popularnej torebki. Przepis na szybką zupę jest bardzo podobny do domowego przepisu, albowiem także opiera się na połączeniu ze sobą różnych składników w zależności od tego jaką zupę chcemy ugotować. W przypadku szybkiego żurku z torebki czy butelki oszczędzamy sporo czasu, gdyż nie musimy przygotowywać wcześniej zakwasu, który jest podstawowym elementem. Przepis na przygotowanie szybkiej zupy znajduje się przeważnie z tyłu opakowania i zazwyczaj polega na rozdrobnieniu proszku w niewielkiej ilości wody i wlaniu tej mieszanki do gotującej się wody lub wlaniu zawartości butelki do gotującego się wywaru. Nie możemy jednak zapominać, iż żurek przygotowany z znajdującego się w torebce proszku czy płynu z butelki nie będzie miał niepowtarzalnego kwaskowatego smaku i rzecz jasna będzie mniej zdrowy niż jego domowy pierwowzór.

ŻUREK W PROSZKU Z TOREBKI, PACZKI

Żurek z torebki jest bardzo prosty do przyrządzenia. Sposób przygotowania żurku znajduje się na torebce i zwykle składa się z trzech etapów:

  1. Zawartość opakowania należy wsypać do garnka z zimną wodą (750 ml) i dokładnie rozprowadzić na jej powierzchni.
  2. Garnek z wodą i rozprowadzonym na jej powierzchni proszkiem należy postawić na ogniu i mieszać zawartość do chwili zagotowania.
  3. Następnie gotować na małym ogniu i co pewien czas mieszać.

 Z jednego opakowania żurku w proszku można uzyskać 3 porcje zupy. Musimy pamiętać, że w proszku pomimo tego, iż producenci zapewniają, że nie zawiera konserwantów, to i tak znajduje się w nim sporo substancji pochodzenia chemicznego. Przykładowy skład żurku z torebki jest następujący:

mąka żytnia, zabielacz: syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz kokosowy, białka mleka; sól, skrobia ziemniaczana, ekstrakt drożdżowy, aromat, cukier, substancja zagęszczająca: guma guar; warzywa suszone: cebula, czosnek; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; przyprawy: majeranek, pieprz czarny, liść laurowy; utwardzony tłuszcz palmowy, barwniki: karmel amoniakalny

W sklepach można znaleźć praktycznie każdą odmianę żurku w torebce, zarówno te klasyczne jak i bardziej wyszukane regionalne, jak np. żur śląski, którego niepowtarzalny smak bardzo trudno odwzorować.

ŻUR Z BUTELKI

Żurek z butelki także jest bardzo prosty go przygotowania, albowiem wystarczy wlać go do zagotowanej z przyprawami lub innymi dodatkami wody. Żur w butelce jest jednak znacznie bardziej smaczny niż żurek z torebki, gdyż nie zawiera składników pochodzenia chemicznego, tylko naturalne takie jak: mąka żytnia, świeży czosnek, zakwas i woda.