Żurek jest przede wszystkim tradycyjną potrawą Wielkanocną, ale istnieje też jego wigilijna odmiana obecna w regionalnej kuchni śląskiej. Istotną wigilijnego żuru śląskiego jest wędzonka, a także zakwas, więc zanim zabierzemy się do gotowania, to musimy pamiętać, że należy użyć domowego zakwasu, który jest mieszanką mąki żytniej i wody. Tradycyjny żur śląski bardzo łatwo przygotować i będzie on na pewno przyjemnym urozmaiceniem na naszym wigilijnym stole, gdyż jego wyśmienity smak i wspaniały aromat doskonale komponują się z innymi wigilijnymi potrawami. Żur śląski można także przygotować na Wielkanoc, zamiast tradycyjnego domowego żurku czy barszczu białego z kiełbasą i jajkiem. Z poniższym przepisem na tradycyjny śląski żur wigilijny powinna zapoznać się każda prawdziwa pani domu!
PRZEPIS NA TRADYCYJNY WIGILIJNY ŻUR ŚLĄSKI (4 PORCJE)
Składniki:
- 300 g kości wędzonej
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy (można użyć np. kiełbasy zwyczajnej, podwawelskiej, wiejskiej czy tradycyjnej śląskiej)
- półtora litra przegotowanej, chłodnej wody
- 150 – 200 g świeżych pieczarek
- domowy zakwas na żurek (ok. półtorej szklanki)
- 50 g słoniny
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka mąki zwyczajnej (można także użyć mąki pszennej)
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 niewielkie cebule
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz
- olej lub smalec do smażenia
- 4 ugotowane na twardo jajka
Sposób przyrządzenia:
Do dużego garnka włożyć kość wędzoną i boczek, następnie zalać przegotowaną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować nie dłużej niż przez godzinę. Po przygotowaniu wywaru wyciągnąć ugotowany boczek i podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną na plasterki kiełbasą i drobno posiekaną cebulą i obranym ząbkiem czosnku. Podczas smażenia trzeba uważać, aby nie spalić czosnku, ponieważ utraci wtedy swój aromat. Następnie należy pokroić w paski grzyby i lekko podsmażyć na smalcu. Wszystkie podsmażone składniki należy dodać w wywaru, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wywar doprawić solą, pieprzem i majerankiem, a także dodać domowy zakwas i gotować nie dłużej niż przez 10 minut. W tym czasie należy podgotować i odcedzić ziemniaki, które następnie trzeba podsmażyć na patelni wraz z drugą drobno posiekaną cebulą i całą słoniną. Po podsmażeniu ziemniaki należy posolić (można także posypać je szczypiorkiem). Ziemniaków nie dodajemy do garnka, w którym znajduje się wywar, lecz zalewamy je gotowym wywarem. Kiedy wywar będzie już gotowy należy wcisnąć do niego pozostałe ząbki czosnku i doprawić szczyptą pieprzu i soli. Po przygotowaniu wywaru żur śląski należy podawać z przekrojonym na pół jajkiem ugotowanym na twardo, podsmażonymi ziemniakami i chlebkiem.