Jak zrobić domowy zakwas na żurek

Każda prawdziwa polska pani domu doskonale wie, że nieodłącznym elementem Wielkanocy jest tradycyjny domowy żurek. Niezwykle ważną rzeczą w przypadku tej potrawy jest przyrządzenie odpowiedniego domowego zakwasu opartego na tradycyjnej recepturze. Z poniższych przepisów dowiecie się w jaki sposób zrobić domowy zakwas na żur i jakich użyć do tego składników. Należy pamiętać, że dobrze przygotowany zakwas jest podstawowym wyznacznikiem smaku żurku, albowiem to właśnie dzięki niemu żurek uzyskuje niepowtarzalny kwaśny smak, który jest niezwykle ceniony wśród smakoszy.

DWA PRZEPISY NA PRZYGOTOWANIE DOMOWEGO ZAKWASU NA ŻUREK WIELKANOCNY

Przepis na domowy zakwas

Składniki:

  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody
  • szklanka mąki żytniej (możemy także użyć mąki żytniej z otrębami)
  • zioła (kilka liści laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego)
  • czosnek (2 – 3 lekko rozgniecione ząbki)
  • piętka chleba dla lepszego smaku

Sposób przyrządzenia:

Domowy zakwas jest mieszanką mąki żytniej i wody, więc na samym początku należy wsypać mąkę żytnią do słoika, a następnie zalać ją przegotowaną wodą i dokładnie wymieszać. Do wymieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki lub trzepaczki. Następnie do wymieszanej mąki i wody należy dodać czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i piętkę chleba dla lepszego i bardziej wyrazistego smaku. Na koniec słoik z zakwasem trzeba przykryć ściereczką, tak aby dochodziło do niego powietrze i odstawić w ciepłe miejsce na 3 do 5 dni w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu, w którym przechowywać będziemy zaczyn.

Przepis na domowy zakwas według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 250 g mąki żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ kromki razowego chleba ze skórką lub 10 g drożdży

Sposób przyrządzenia:

Do dużego kamiennego garnka należy wsypać mąkę, a następnie zalać ją taką ilością gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Następnie należy dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Po ostygnięciu ciasta należy wlać 4 szklanki przegotowanej, chłodnej wody oraz włożyć ½ kromki chleba razowego lub dodać droższe. Wszystko należy dokładnie wymieszać, a po wymieszaniu zakryć płótnem i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.

PRAKTYCZNE PORADY DOTYCZĄCE ZAKWASU

Najczęściej wybieraną mąką do przygotowania zakwasu jest mąka żytnia, ale można również użyć mąki pszennej, razowej, a także mąki żytniej żurkowej, która jest wysokogatunkowym wyrobem regionalnym specjalnie dostosowanym do przygotowania domowego zakwasu.

Do przygotowania zakwasu chlebowego najlepiej użyć mąki żytniej lub pszennej. Z  zaczynu chlebowego możemy przygotować wspaniały tradycyjny chleb do żurku, w którym zamiast talerza podaje się zupę.

Zakwas na wielkanocny żurek należy przygotować w czasie do 7 dni przed świętami, tak aby jego smak był odpowiednio kwaśny, a przyrządzony na jego bazie żurek smaczny i wyjątkowy.