Biały barszczyk z mleka, maślanki, serwatki

U osób lubiących gęste zupy, podczas Świąt Wielkanocnych na stole nie powinno zabraknąć barszczyku białego na mleku, maślance, serwatce lub innym mlecznym dodatku. Barszcz biały zawierający mleczne dodatki jest powszechnie nazywany żurem postnym. W wersji postnej żurku z reguły pomijane są składniki mięsne, a także mocne przyprawy. Jednak nie każdy żurek na mleku musi być pozbawiony dodatków mięsnych, gdyż istnieje sporo przepisów na pyszny barszcz biały na mleku z mięsem. Mleko szczególnie dobrze komponuje się z takimi składnikami jak wędzonka czy żeberka.

PRZEPISY NA BARSZCZYK BIAŁY Z MLECZNYMI DODATKAMI

Sposób przygotowania barszczu białego z mlecznymi dodatkami wygląda praktycznie tak samo w przypadku każdego ze składników niezależnie czy jest to zsiadłe mleko, kwaśne mleko, maślanka, kefir, serwatka czy jogurt. Jedyną istotną różnicą mogą być dodatki mięsne, które nie pojawiają się w wersjach postnych. W związku z tym poniższe przepisy zostały przedstawione w dwóch wersjach – postnej i z mięsem. Żurek możemy także zabarwić śmietaną, która jest doskonałym zamiennikiem dla przypraw, którymi zazwyczaj doprawiamy zupę.

Barszcz biały z dodatkami mlecznymi

Składniki:

  • 3 szklanki mleka (zwykłe, kwaśne lub zsiadłe) / 2 półlitrowe kefiry / 1 litr serwatki / jogurt naturalny (tylko w wersji bez mięsa)
  • ½  litra przegotowanej, chłodnej wody
  • 1 ½ szklanki zakwasu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • zielony koperek
  • ziemniaki
  • masło do okraszenia ziemniaków
  • ugotowane na twardo jajka

Sposób przyrządzenia:

Do dużego garnka wlać przegotowaną wodę, dodać zakwas, ziele angielskie, liść laurowy i gotować nie dłużej niż 10 minut. Do zagotowane gej wody z zakwasem należy dodać jeden z mlecznych składników. Jeśli używamy słodkiego lub kwaśnego mleka, to należy je dodawać stopniowo do gotującego się wywaru. Gotować nie dłużej niż 10 minut. Następnie

dodać do wywaru dwa lekko rozgniecione ząbki czosnku i doprawić solą. Całość gotować przez ok. 5 minut. W tym czasie należy obrać i ugotować ziemniaki. Przygotowaną zupę należy podawać z ziemniakami okraszonymi masłem i posypanymi niewielką ilością zielonego koperku i chlebkiem. Do barszczu można także dołożyć ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka.

Barszcz biały z dodatkami mlecznymi i mięsem

Składniki:

  • 1 litr mleka (zwykłe, kwaśne lub zsiadłe) / 2 półlitrowe kefiry / 1 litr serwatki
  • wkładka mięsna (w zależności od rodzaju mlecznego składnika):

MLEKO, MAŚLANKA LUB KEFIR: 200 g żeberek + 200 g boczku wędzonego + 150 g kiełbasy (zwyczajnej, podwawelskiej, toruńskiej lub wiejskiej)

SERWATKA: 200 g wędzonki (np. żeberka wieprzowe wędzone z mięsem) + 200 g boczku wędzonego + 200 g kiełbasy (zwyczajnej, podwawelskiej, wiejskiej; może być także biała)

  • 1 – 1 ½ litra przegotowanej wody
  • 1 ½ szklanki zakwasu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • zielony koperek
  • majeranek
  • ziemniaki
  • ugotowane na twardo jajka

Sposób przyrządzenia:

Do dużego garnka należy włożyć żeberka, liść laurowy, ziele angielskie i zalać przegotowaną wodą. Wszystko należy gotować przez 45 minut. Do ugotowanego wywaru dodać zakwas, mleko / kefir / serwatkę, czosnek, majeranek i pozostałe przyprawy. Boczek i kiełbasę podsmażyć na oleju i dodać zupy. Sposób podania jest taki sam jak w poprzednim przepisie.